reklama
vyhledat

vyhledat

reklama

Jako indiánský náčelník

30. 06. 2015

konurovani neni pro slabe

Nuda ?

Čtěte jinde

14100006a

Koncentrované mládí? Excelentní Nuxellence!

Jaká je novinka od NUXE? Koupit si ji nebo ne?
vecerni LBD

MUST HAVE: Malé černé

Legendární šaty, které si oblečete kdykoliv, kamkoliv a vždy v nich budete šik!
reklama
rety rude hlavni fotka

Rety rudé…kdopak vás líbat bude?

Pravil klasik a my víme, že se někdo určitě najde. Jde o hlavní kosmetický trend nadcházející sezóny!
Karamelizovana cibule 2

Karamelizovaná cibule ve skle

Miluji cibulové chutney. Dlouho jsem ho jen kupovala za nemalý peníz v anglických obchodech. Teď mám recept, který funguje.

Jak zdobit kraslice voskem?

1

03. 04. 2014
Tradiční technika, kterou můžete vyzkoušet jednoduše letos sama doma.

Na Bílou sobotu, která bude zítra, se patří zdobit vejce. Tak směle do toho. Vše co je k tomu třeba najdete doma. A proč to dělat? Vejce patří k hlavním symbolům jara a Velikonoc – jsou znázorněním nového života a zdobit je tak uklidňující. Tradičním významům barev, vzorů se budeme věnovat jindy, dnes vám vysvětlím, jak se to dělá.

11
Vejce

Výběr vajec je základ. Bílá jsou nejlepší, protože na nich bude nejlépe držet barva a odstín bude pak doslova jak na krabičce. Hnědá nejsou špatná, pokud vyberete světlejší. Na tmavé taky nemusíte úplně zapomenout, uvařte je v cibulových slupkách a barvěte tmavším (tón v tónu) nebo naopak kontrastním bílým voskem.

Vajíčko je potřeba vyfouknout. Z hlediska tradic je to nesmysl, protože vejce je pak mrtvé, ale nám jde o to, aby dekorace vydržela a její obsah se nepřeměnil v smrdutý „záprdek“. Můžete vajíčko uvařit, ale počítejte s tím, že takové na šňůrku nenavléknete.

Prázdnou skořápku (nebo uvařený kus) důkladně umyjte v teplé jarové vodě. Je nutné ji odmastit, aby se barva chytila.

4

Vosková technika

Ta jak vám ji chci představit – jde spíš o plastický reliéf než o tradiční batiku. Protože začínáme je to jednodušší a efektivnější než tradiční – postupně barvené kraslice. Letos si nacvičte jak malovat voskem, za rok si povíme, co všechno tato technika umožňuje.

Na barvený podklad budeme nanášet voskové kapky, aby tvořily složitější vzory.

 

reklama
reklama

Co budete potřebovat:

Ingredience

  • Zavařovací sklenice
  • hliníková lžíce
  • Lepicí páska nebo leukoplast z lékárničky
  • Obyčejná tužka nebo pastelka
  • Špendlík se skleněnou hlavičkou
  • Voskovky dětské oloupané

Postup

1. Ohneme lžíci do pravého úhlu a přilepíme ji s pomocí pásky ke sklenici. Pod ni vyskládáme kahánky čajových svíček, aby bylo možné regulovat výšku plamene. Přepaluje se nám vosk, odebereme kahánek. Je vosk moc studený, přidáme krabičku zápalek. Je to trochu infantilní, ale bohyně si ráda hraje. Stavění kostek je moje!

3Krok 1

2. Na lžíci dáme kus voskovky, případně ji naředíme včelím voskem. Pozor včelí vosk má jiný bod tání, tak se nám může po kraslici mazat. Ale na druhé straně existují asijské voskovky, které se roztečou a oddělí se pojivo, olej a pigmenty, že s nimi nelze vůbec kreslit. Budete muset trochu experimentovat a ladit konzistenci. Do konce tužky zapíchněte špendlík.

2Krok 2

3. Začněme tak že uchopíme vejce do ruky. Podobně, jako držíme telefon. Vždy točíme vejcem a rukou nehýbeme. Vzor si rozvrhněte předem. Co tah to namočení ve vosku, jen tak bude výsledek perfektní. První vajíčko použijte jako zkušební. Uvidíte, co to dá. Jak vám to půjde. Můžete také začít na kus čtvrtky dělat jednotlivé tahy, ale je to jako plavání na suchu, praxe je pak jiná.

otockaKrok 3

4. Vosk je moc tuhý. Kapka dělá tečky na konci linie nebo se jako na fotografii vůbec v kapku nepromění.

8Krok 4

5. Optimální…

9Krok 5

6. Vosk je příliš horký a rozpíjí se. Snižte výšku plamene a přidejte kousek vosku.

10Krok 6

7. Až skončíte s malováním, na lžíci navlékněte igelitový sáček. Ze spodu jsou totiž saze, které jsou mastné a černočerné. Do sklenice uložte kahánky, tužku se špendlíkem a zbytky voskovek a uložte do krabice. Za rok, jako když najdete.

12Krok 7

TIP: Bílá voskovka určená k popisování skla. Drží na vejcích nejlépe, neodděluje se z ní vosk a olej. Je prostě skvělá.

reklama
reklama