reklama
vyhledat

vyhledat

reklama

Jako indiánský náčelník

30. 06. 2015

konurovani neni pro slabe

Nuda ?

Čtěte jinde

14100006a

Koncentrované mládí? Excelentní Nuxellence!

Jaká je novinka od NUXE? Koupit si ji nebo ne?
vecerni LBD

MUST HAVE: Malé černé

Legendární šaty, které si oblečete kdykoliv, kamkoliv a vždy v nich budete šik!
reklama
rety rude hlavni fotka

Rety rudé…kdopak vás líbat bude?

Pravil klasik a my víme, že se někdo určitě najde. Jde o hlavní kosmetický trend nadcházející sezóny!
Karamelizovana cibule 2

Karamelizovaná cibule ve skle

Miluji cibulové chutney. Dlouho jsem ho jen kupovala za nemalý peníz v anglických obchodech. Teď mám recept, který funguje.

Vejce batikovaná

vejce batikovaná

09. 04. 2014
Snadná a velmi efektní technika zdobení velikonočních vajíček. Podaří se i naprostým začátečníkům.

Princip batiky je všeobecně známý a tak vám jen letmo zopakuji, o co jde. Na materiálu v našem případě vejci se vytvoří rezerva, pod kterou nepronikne barva při následném ponoření do barvící látky. Tou jsou pro nás cibulové slupky, ale můžete použít i průmyslová barviva na vajíčka nebo přírodní látky – cikorku, červenou řepu, šafrán. Čím bude vajíčko světlejší a konečná barva tmavší, tím lépe bude batika vidět. Nemá smysl proto barvit hnědé vejce v červené řepě, protože je málo kontrastní. Stejně tak s hnědými vajíčky nesázejte na šafrán. Ten sluší pouze sněhobílým kouskům, které abyste před Velikonocemi v obchodech pohledala. Vejce použijte syrová, ne že by to vyfouknutými nešlo, ale je to daleko obtížnější protože vám budou v barvě plavat na povrchu.
krasna batikovana vejce

reklama
reklama

Jak na to:

Ingredience

  • Syrová vajíčka nejlépe bílá. Světle hnědá jsou taky v pořádku.
  • Snítky rostlin
  • Staré silonky
  • Hromadu slupek od cibule
  • Lžíci octa
  • Nůžky
  • Velký hrnec
  • provázek nebo spony

Postup

1. Nejdřív ze všeho musíte vyrazit ven. Udělejte si krátkou procházku nebo vyběhněte na zahradu. Vezměte si sebou nůžky a košíček. Natrhejte si rostlinky, které budete na vajíčka otiskovat. Léty prověřený je jetel, divoká mrkev, drobný kontryhel a cokoliv hodně členitého. Vyhněte se listům z keřů, které jsou jedovaté.

2Krok 1

2. Doma pak nastříhejte staré silonky na pruhy. Na barvě silonek vůbec nezáleží, nemusí být tělové, klidně černé nebo se vzorem. Jejich funkce je totiž jednoduchá. Mají udržet rostlinku pevně na skořápce, aby se pod ní nedostala barva. Někdo šetří a dělá jen čtverečky, ale já za rok rozdrápu tolik punčoch, že bych mohla batikovat vejce celoročně. Staré silonky stříhám na proužky.

4Krok 2

3. Potom to chce trochu cviku. Položte vejce na pruh silonky. Rostlinku přiložte na skořápku a zabalte pevně do silonky. Volný konec stáhněte provázkem. Dobře funguje i svorka na uzavírání odpadkových pytlů. Pracujte s vajíčkem, jako byste drželi v ruce motýla. Pevně, ale něžně. Jinak vejce praskne. Stejným způsobem zabalte i ostatní vajíčka.

6Krok 3

4. Do hrnce nasypte cibulové slupky, do nich jako do postýlky položte „zasilonkovaná“ vajíčka. Slupky navrstvěte kromě nich i nad ně. Zalijte studenou vodou a na sporáku přiveďte k varu. Studenou vodou proto, aby vám vejce hned nepopraskala. Vařte minimálně patnáct minut. Slupky začnou pouštět pigmenty a vejce obarví. Var by neměl být prudký a vejce do sebe nesmí narážet. Po několika (deseti) minutách přidejte do vody lžíci octa, která funguje jako ustalovač barvy.

7Krok 4

5. Jestli nespěcháte, nechte vše v hrnci vychladnout. Pokud ano, vyjměte opatrně na lžíci vajíčka na cedník a nechte okapat. Pozor jsou velmi horká. Až zchladnou, nůžkami odstřihněte jeden konec silonky a vajíčka vysvoboďte. Sloupněte z nich rostlinku a radujte se z výsledku. I když se vám nějaké nepovedou úplně perfektně, nevadí to, protože i tak budou krásná.

8Krok 5

Chovejte se k nim jako k běžně vařeným vejcím. Skladujte je v chladu. Pokud mají zdobit velikonoční stůl, doporučuji je přeleštit kusem špeku. Ta kromě vysokého lesku lehce impregnuje a zavře na skořápce póry.
9

reklama
reklama