reklama
vyhledat

vyhledat

reklama

Jako indiánský náčelník

30. 06. 2015

konurovani neni pro slabe

Nuda ?

Čtěte jinde

Developing Predictive Upkeep Through Infrared Thermography

Enhancing Predictive Servicing Through Infrared Thermography

reklama

Best Place To Purchase Generics * cheapest Acyclovir Best Place To Purchase

Rabatt Online Apotek – Warfarin Köpa Apoteket

Perníčky 100 x jinak

Pernicky ilu

04. 12. 2013
Tradiční dekorace i sladká dobrota ke kávě. Jaké si upečete letos je jen na vás.

Cukroví a rozličné sladkosti patří k období vánoc stejně neodmyslitelně jako stromeček a dárky. Perníčky vypadají dobře na stromku, ale často se stává, že se nedají jíst. V dobách dávno minulých se nechaly rozležet ve vlhku a chladu spižíren, ale ruku na srdce, kdo má doma v novostavbě nebo paneláku chladnou komoru? A kdo má čas nechat perníčky několik týdnů ležet? Proto představuji dva recepty. Jeden na dekoraci, která odolá i nelidskému zacházení a tvrdostí si nezadá s polymerovou hmotou Fimo. Druhý pak na lahodné kousky, které zas zmizí rychleji, než nastane čas zdobení stromku.

Jaké si upečete letos je jen na vás.
reklama
reklama

Perníčky na stromek-betonově tvrdé

Perníčky na stromek-betonově tvrdé

Ingredience

  • 40 dkg hladké mouky
  • 10 dkg cukru (krystal, krupice)
  • 15 dkg medu
  • 1 balíček prášek do perníku
  • 1 celé vejce
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce mléka
  • není nutné kakao

Postup

1. Těsto zpracujeme a necháme nejméně jeden den odležet. Pokud nemáte jako já moc čas nebo představu, kdy budete mít chuť je upéct, pak je tu dobrá zpráva. Těsto vydrží ležet v lednici i několik měsíců. Jednou se mi stalo, že z vánočních perníčků byla nakonec krásná velikonoční vajíčka. Ležet se hmota nechává proto, aby se v ní při pečení netvořily bubliny.

2. Z odleželého těsta vykrajujeme formičkami různé tvary, které před upečením potřeme rozšlehaným vejcem. Před válením si podložku podsypte hladkou moukou, ale ne příliš. Zapracovávala by se dále do těsta, což je nežádoucí. Stejně tak ignorujte nápad s podsypáváním moučkovým cukrem. Těsto obohacené o tento „sladký“ prach při pečení doslova teče.

3. Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 stupňů přibližně deset minut a hlídáme. Každá trouba peče jinak.

Navíc přidávám recept na Měkké perníčky…

20 dkg práškového cukru

6 dgk másla

2 celá vejce

2 velké lžíce medu

2 lžíce kakaa holandského typu

1 lžička skořice

 

Do kastolu s vařící vodou dáme hrnek s máslovou směsí. To vše šleháme a na závěr přidáme malou lžičku sody, kterou poctivě so těsta vmícháme. Na vál si připravíme ½ kg hladké mouky do které nalijeme směs. Mouku nemusíme zpracovat všechnu. Těsto musí být vláčné. Ihned pečeme.

 

 

 

 

reklama
reklama