reklama
vyhledat

vyhledat

reklama

Jako indiánský náčelník

30. 06. 2015

konurovani neni pro slabe

Nuda ?

Čtěte jinde

Developing Predictive Upkeep Through Infrared Thermography

Enhancing Predictive Servicing Through Infrared Thermography

reklama

Best Place To Purchase Generics * cheapest Acyclovir Best Place To Purchase

Rabatt Online Apotek – Warfarin Köpa Apoteket

Rybízový koláč s drobenkou

Rybizovy kolac

17. 07. 2014
Kombinace kynutého těsta, kyselého ovoce, tvarohu a sladké drobenky je léty ověřená a stále vynikající.

Krásné červené korálky rybízu jsou pohromou všech žen, které znám. Dozrává v těch největších parnech, jeho sběr je důvod k rodinným hádkám a moje matka z celého srdce nenávidí rybízovou šťávu. Každý rok jí totiž vyrobí několik hektolitrů, protože můj konzervativní dědeček trvá na tom, že je třeba rybíz zpracovat. Celá domácnost je pak plná poletujících octomilek a sladkých stop rybízové šťávy. Před pár lety se moje maminka lstí většiny keříků na zahradě zbavila- řez větví byl nutný a rozsáhlý. Zbylo tak akorát na tuhle vynikající záležitost. Můžete ji udělat na plech, ale v kulaté formě má cosi víc noblesního.

rybizovy kolac 2

Na dva koláče budete potřebovat.

reklama
reklama

Rybízový koláč s drobenkou

Ingredience

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 – 260 ml mléka
  • 80 g krupicového cukru
  • 25 g droždí
  • 2 žloutky + vajíčko na potření okrajů
  • 80 g změklého másla + na vymazání forem
  • Kůra z 1 citronu
  • Špetka soli (co se vejde mezi palec a ukazováček)
  • 500 g červeného rybízu
  • Na tvarohovou náplň
  • 250 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 1 vejce
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • Na drobenku
  • 100 g másla (na kousky)
  • 140 g hrubé mouky
  • 100 g cukru krupice nebo krystal

Postup

1. Mouku prosejte do větší mísy, uprostřed udělejte prstem důlek, do něj vlijte trochu vlažného mléka, přidejte lžíci cukru a navrch rozdrobte kvasnice. 10 minut nechte v teple vzejít kvásek.

2. Pak přidejte žloutky, máslo, zbylý cukr, citronovou kůru, špetku soli. Zadělejte těsto. Nejlépe to jde rukama nebo vařečkou s dírou uprostřed. Těsto zvedejte od stěn mísy a načechrávejte tak dlouho až se přestane lepit a po vmáčknutí prsu vznikne důlek, který se pružně vrátí zpět. Bochánek posypte na povrchu moukou, a přikryjte utěrkou, dejte na teplé místo kynout. Za hodinu zkontrolujte jak je na tom a zda neopouští mísu. Pokud ano, propracujte ho. Za další hodinu bude hotovo.

3. Troubu předehřejte na 170 stupňů. Formy vymažte máslem a těsto rozdělte na poloviny. Roztáhněte těsto rukama do tvaru kola. Asi tak jako to dělá Ital v pizzerii. Vytahujte do stran, válejte po hřbetu ruky a nedělejte z toho příliš vědu.

4. Tvaroh vyšlehejte v míse s vejcem a cukrem dohladka. Já používám vařečku, protože to je tak rychlé, že netřeba sahat po mixéru. Pokud bude moc hutný, nařeďte jej trochou mléka. Rozetřete na těsto. Posypte opraným a stopek zbaveným rybízem. (Ano, jen ty kuličky).

5. Udělejte si drobenku. Máslo dejte do mísy, poprašte moukou, zasypte cukrem a rukama žmoulejte tak dlouho až vznikne cosi podobné písku. Nasypte hojně na koláče. Okraje potřete vejcem a dejte péct. Zhruba na 20 minut, ale lepším vodítkem pro vás bude vaše oko. Až okraje zezlátnou je hotovo a čas vložit koláč číslo dvě.

6. Proč to celé neděláme jen z poloviny? Až ho ochutnáte, poznáte, že jeden je málo!

Jak ještě?

Po rybízové sezoně můžete na jeho místo dosadit ostružiny, hrušky, jablka, povidla, meruňky z plechu…

reklama
reklama