reklama
vyhledat

vyhledat

reklama

Jako indiánský náčelník

30. 06. 2015

konurovani neni pro slabe

Nuda ?

Čtěte jinde

14100006a

Koncentrované mládí? Excelentní Nuxellence!

Jaká je novinka od NUXE? Koupit si ji nebo ne?
vecerni LBD

MUST HAVE: Malé černé

Legendární šaty, které si oblečete kdykoliv, kamkoliv a vždy v nich budete šik!
reklama
rety rude hlavni fotka

Rety rudé…kdopak vás líbat bude?

Pravil klasik a my víme, že se někdo určitě najde. Jde o hlavní kosmetický trend nadcházející sezóny!
Karamelizovana cibule 2

Karamelizovaná cibule ve skle

Miluji cibulové chutney. Dlouho jsem ho jen kupovala za nemalý peníz v anglických obchodech. Teď mám recept, který funguje.

Super Easy Jogurtový závin

jogurtovy zavin super easy

27. 04. 2014
Chcete vyzkoušet něco jednoduchého, klasického a přitom se spolehnout, že se vám dílo povede? Tenhle recept bude pro vás to pravé.

Možná připravujete ráda expresní „štrůdl“ z těsta listového, ale vyzkoušejte můj recept. A nebudete už ho dělat jinak. Abych hned na začátek upřesnila. Nejde o závin plněný jogurtem, ale o recept kde těsto obsahuje jogurt. Nelze se bláhově domnívat, že jde o něco zdravého. I když v tomhle receptu není mnoho cukru navíc – dokonce ho můžete vynechat zcela. Tuku oproti jiným zákuskům je tu taky pomálu, jenže ta mouka! Ale kdo by myslel na zdraví, když mu byt voní vanilkou, skořicí a jablky. Prozradím vám, že já ho navíc peču pouhých dvanáct minut v mikrovlnce s funkcí Crisp a je božský!

zavin 2
reklama
reklama

Super Easy Jogurtový závin

Ingredience

  • 1 kelímek bílého jogurtu 150 g
  • 2 vejce jedno do těsta a druhé na potření
  • 120 g rostlinného tuku (Hera) nebo másla
  • 300 g polohrubé mouky
  • Strouhanka
  • 6 jablek
  • Vanilkový cukr
  • Skořice mletá

Postup

1. Do zadělávací mísy dáme mouku, doprostřed uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce. Na hrubém struhadle nastrouháme přesně odvážený tuk. Nemusíme tak čekat na to až změkne a lépe se zapracuje do těsta. Nakonec k tomu všemu vyklopíme kelímek bílého jogurtu. Zpracujeme rukama v hladké, pružné těsto, které se nelepí. „Práce vlastníma rukama“ je tady obzvláště důležitá, protože ty dají těstu potřebné teplo a lepek v mouce lépe splyne s tukem. Budete sice upatlaná od těsta, ale hmota bude bez hrudek a mramorování. Což se projeví hlavně při pečení i na chuti.

2. Těsto rozdělte na dva díly. Vyválejte z nich válečky a dejte odpočinout na chvilku do lednice. Tuk se zhladí a s těstem se bude lépe pracovat. Dva válečky. To je zas takový můj malý trik. Z koule vyválíte placku no a z válečků, chytrému napověz…, obdélník!

3. Základ je hotový, čeká v lednici a teď se jen rozhodnout čím ho naplnit. Já preferuji klasiku, tj. jablka. Stejně lze použít i povidla, ořechovou nádivku, tvarohovou, ale to už je vyšší dívčí. Jablka omyjeme pod tekoucí vodou. Nakrájíme na čtvrtky, zbavíme jadřince, a nastrouháme na hrubém struhadle. Kolik jablek? Mám vyzkoušeno, že ideálně dvě běžná jablka - maximálně tři na jednu nohavici závinu.

4. Na moukou posypaný vál, vyndáme jeden váleček z lednice a rozválíme ho na obdélníkový plát, který je silný přibližně tři milimetry. Slabší by se trhalo, silnější nepropeklo. Ale znáte to, já to taky neměřím. Podsypávám vždy stejnou moukou, ze které je vyrobené těsto.

5. Na plát nasypu tenkou vrstvu strouhanky. To proto, že jablka pustí šťávu a ta se do strouhanky vsákne. Kdyby tam nebyla, byl by závin odspodu rozbředlý, což nechci. Na ni pak dám nastrouhaná jablka a nepřeháním to s nimi. Posypu je polovinou vanilkového cukru a ovoním skořicí. Tou naopak nešetřím.

6. Zavinovat začínám směrem od sebe. Opatrně, aby se těsto neprotrhlo. Konce založím pod sebe a je to. Na povrhu udělám zářezy nožem, protože to hezky po upečení vypadá. Přímo to svádí k tomu závin nakrojit. Stejně připravím i druhý závin. Potřu rozšlehaným vejcem a dám péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Peču to stejně jako každé tukové těsto rychle a do růžova. Což trvá přibližně patnáct minut.

Protože jde o těsto, ve kterém není cukr, je dobré nakonec vše poprášit závojem moučkového cukru. To, ale není vůbec povinné.

reklama
reklama