reklama
vyhledat

vyhledat

reklama

Jako indiánský náčelník

30. 06. 2015

konurovani neni pro slabe

Nuda ?

Čtěte jinde

14100006a

Koncentrované mládí? Excelentní Nuxellence!

Jaká je novinka od NUXE? Koupit si ji nebo ne?
vecerni LBD

MUST HAVE: Malé černé

Legendární šaty, které si oblečete kdykoliv, kamkoliv a vždy v nich budete šik!
reklama
rety rude hlavni fotka

Rety rudé…kdopak vás líbat bude?

Pravil klasik a my víme, že se někdo určitě najde. Jde o hlavní kosmetický trend nadcházející sezóny!
Karamelizovana cibule 2

Karamelizovaná cibule ve skle

Miluji cibulové chutney. Dlouho jsem ho jen kupovala za nemalý peníz v anglických obchodech. Teď mám recept, který funguje.

Kuřecí polévka

Processed with VSCOcam with f2 preset Processed with VSCOcam

08. 01. 2014
Pro duši, pro tělo, pro Terezu!

Mám hodně přátel, kteří by rádi vařili, ale neví jak. Třeba Péťovi už několikátým rokem slibuji, že ho něco naučím. Žádnou vysokou gastronomii, ale takové to „jednoduché domácí vaření“. Stejně tak Tereza. Sama o sobě říká, že je „dítě Vitany“ a do patnácti let úplně netušila, že se polévka připravuje jinak než ze sáčku. Vždycky když přijde ke mně, mám uvařeno. Já totiž vařím ráda. Nedávno si mi posteskla, že by to taky chtěla umět. Že umí uvařit podle receptu, ale nijak jí to netěší. Proto jsem se rozhodla, že jí i ostatním ukážu, jak se vaří s láskou. Třeba se mi podaří dokázat, že je to radost! Od loupání cibule až po servírování domácího jídla. Jde totiž o mnohem víc než nasytit tělo a naplnit tak biologické potřeby. K dobrému jídlu je třeba mít citový vztah. Osobně v kuchyňských přípravách nacházím až Zenový klid, loupu zeleninu či brambory a nechávám mysl plynout.

Moje naprosté kuchyňské „must have“ je kuřecí polévka. Je to alternativa ke slepičímu vývaru, který je tučnější. Navíc jeho příprava trvá déle. Slepice (když už máte štěstí a seženete ji) se vaří několik hodin i tak je tuhá a taková už použitá životem. Kuře oproti tomu koupíte snadno. Já kupuji zásadně celé. K diskuzi ponechávám to, zda Bio nebo klasické – každý podle svého gusta. Mě osobně jsou svalnatí pípající kulturisti podezřelí. Naporcuji ho (stehna zvlášť, prsa seříznu) a skelet s křídly dám pak často do mrazáku. Až přijde jeho čas, vyndám ho a vložím do hrnce spolu se zeleninou a vařím. V době bujarých večírků a „smrtících rýmiček“ je to lék k nezaplacení!

reklama
reklama

Kuřecí polévka

6 porcí

Ingredience

  • ½ bulvy celeru
  • 2 mrkve
  • 1 Kuřecí skelet s křídly nebo můžete použít jen kuřecí prsa nebo dvě stehna ...
  • 1 kostka hovězí bujon bez glutamátu (Ano, podvádím. Kuře prostě nemá tu sílu, co slepice.)
  • 1 hrst sekané petržele, pažitka, libeček (prostě bylinky)
  • Na zavářku:
  • 1 vejce
  • ½ hrnku dětské krupičky nebo krupice (raději víc budeme přisypávat, podle velikosti vejce)
  • ½ balení prášku do pečiva

Postup

1. Do středně velkého hrnce vložíme omyté kuře a očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer). Pravidlo číslo jedna zní, že celeru musí být víc než mrkve, protože v opačném případě by byla polévka zbytečně sladká. Když seženu pravou kořenovou petržel, přidám ji. Nikdy nedávám pastiňák, který za ní prodejci často vydávají. Zaliju vše horkou vodou z rychlovarné konvice, protože spěchám. Uvedu k varu, stáhnu na minimum a nechám bublat 30-45 minut. Během vaření doplňuji do hrnce vyvařenou vodu tak, aby bylo vše ponořené. Občas promíchám, aby se rozptýlila pěna.

2. Scedím přes velké, ale jemné síto. Vyberu zeleninu, kterou na prkénku rozmačkám vidličkou. Tady lehce odbočím. Od mala preferuji v polévkách zeleninu spíš na drobnější kousky, nastrouhanou, propasírovanou nebo namačkanou. Velké kusy nechávám na okraji talíře. Efektnější na fotografii jsou ovšem ty kusy, takže tak.

3. Scezený vývar (v jiném cca 3 l hrnci) dám na plotnu, doplním vodou, uvedu k varu, přidám bujón, zamíchám, ochutnám, dosolím. Mezi tím nechávám na sítu položeném na původním hrnci chladnout vyjmuté maso. Jak je to trochu možné odstraním kůži, oberu krátké (krk, křídla, kolem páteře) i „dlouhé“ maso (zbytky prsních svalů kolem hrudní kosti). Nechám na talířku spolu se zeleninou chladnout. Proč ho nedám hned zpět? Srazila bych teplotu polévky a není nutné znovu vařit, co je vařené.

4. Čas na zavářku. Miluju domácí nudle. Recept zatím neuvádím, protože mi je dělá babička. Já nemám kdy. Ale jednou, až nazraje čas najdete ho v souvisejících článcích. Tak těch nudlí dávám plnou hrst. Zavařím je několik minut – když máte kupované dvě, babiččiny i deset.

5. Varianta B - Obláčky. Můj syn miluje obláčkovou variantu této polévky. Z krupičky, vejce a prášku do pečiva umíchám ve velkém hrnku hustší těsto, ze kterého lžičkou vykrajuji nočky, které zvolna po jednom pouštím do vroucí polévky. Jakmile nabydou, připomínají velká oblaka. Když mi „ujede ruka“ a těsto je velmi tuhé, vyválím ho do válečku, který má tak 2,5 cm průměr a nožem nakrájím na kolečka no spíš oválky. V tom případě vznikne polévka „penízková“. Ne, nemám ráda zdrobněliny, ale mám malé dítě. Když nočky nebo oválky vyplavou na povrch, nechám je pět minut povařit a vypnu polévku.

6. Do hrnce nasypu obrané maso, pomačkanou nebo nakrájenou zeleninu, přidám hrst nasekaných bylinek a můžu podávat.

7. Po vychladnutí skladujte v lednici, snězte do druhého maximálně třetího dne. Přebytky vložte ev. do mrazáku.

reklama
reklama