reklama
vyhledat

vyhledat

reklama

Jako indiánský náčelník

30. 06. 2015

konurovani neni pro slabe

Nuda ?

Čtěte jinde

14100006a

Koncentrované mládí? Excelentní Nuxellence!

Jaká je novinka od NUXE? Koupit si ji nebo ne?
vecerni LBD

MUST HAVE: Malé černé

Legendární šaty, které si oblečete kdykoliv, kamkoliv a vždy v nich budete šik!
reklama
rety rude hlavni fotka

Rety rudé…kdopak vás líbat bude?

Pravil klasik a my víme, že se někdo určitě najde. Jde o hlavní kosmetický trend nadcházející sezóny!
Karamelizovana cibule 2

Karamelizovaná cibule ve skle

Miluji cibulové chutney. Dlouho jsem ho jen kupovala za nemalý peníz v anglických obchodech. Teď mám recept, který funguje.

Jak sterilizujeme zeleninu nebo cokoliv

Jak se sterilizuje

19. 11. 2013
Léty prověřený jednoduchý postup vhodný pro domácí použití, i když je vaše kuchyň malá jako dlaň a hrnce máte jen dva.
reklama
reklama

Sterilizování je jeden ze způsobů jak uchovat potraviny ve skle na dlouhou dobu aniž by podlehly zubu času či jiné zkáze. Tradičně založení lidé volí postup s hrncem, moderní hospodyňka sází na speciální „zavařovače“ nebo pokouší štěstí při sterilizaci v myčce. Já jsem tradiční typ a doma mám prostě málo místa. Na to moje zavařování mi nestojí za to, investovat peníze do nové techniky, která by po zbytek roku jen lapala prach.

Ověřeno generacemi žen bez myček.
nakladane a hezky poskladanenakladane a hezky poskladane

JAK NA TO?

* Připravte si sklenice, víčka, čisté utěrky, malý hrnec, velikananánský hrnec, poklici na něj a obsah.

* Vše velice pečlivě umyjte v horké vodě s jarem a vypláchněte. Sterilace je typ konzervace, který díky vysokým teplotám hubí mikroorganismy. Při vaření uniká horký vzduch ze sklenice a po ochlazení vzniká pod víčkem vakuum neboli vzduchoprázdno. Tlak uvnitř způsobí, že se víčko prohne a dobře drží. Své udělá i vlhká guma na spodní straně víček, která díky fyzikálním zákonům (podtlaku) pevně přilne ke sklu. Víčka musí, jak se říká držet! To je víc než důležité u všeho, co vkládáte do sklenice syrové. Marmelády se vaří a nalévají ještě horké, proto se nesterilují a víčka se snadno chytí. Tam jsme už všechny nepatřičné mikroby (při samotném procesu vaření) pozabíjeli. Pamatujte si, že je nutné, je po zavíčkování vždy postavit dnem vzhůru. Naplňte čisté sklenice tím, co budete sterilizovat. Zalijte lákem dle receptu.

* Na plotnu dejte hrnec-ten menší a do něj horkou vodu. Ponořte do něj víčka a dejte vše vařit. Nechte bublat na sporáku několik minut, já nechávám alespoň deset.

*  Horká víčka vyndavejte z vařící lázně kleštěmi. A co ihned s nimi zavřete sklenice. Nesmíte je, ale úplně utáhnout – to až později! Ano, předem neutírat. Mokrá guma na spodní straně víčka se lépe chytí sklenice. Pak otřít a nakládat do velkého hrnce.

* Ve velkém hrnci dno vyložíme utěrkou. Sklenice se skládají tak, aby se vzájemně nedotýkaly, neb se budou vařit a u toho všeho budou tančit, poskakovat a všelijak by do sebe narážely, což je nežádoucí.

* Do ¾ výšky sklenic (sterilujeme vždy skupinky podobné výšky) nalijeme studenou vodu. Přiklopíme poklicí. Uvedeme do varu a pak teplotu snížíme těsně pod bod varu. Voda se nebude klokotat divoce, ale mírně bublat. Bubliny opět nadzvedávají sklenice a ty by se prostě rozbily. Sterilizujeme v této fázi 10-15 nebo 20 minut podle receptu. Hotovo?

* Vyndejte sklenice, dotáhněte napevno uzávěry a nechte vše na utěrce stát. Proč zas utěrka? Podložka pod sklenicemi nesmí být studená, protože by sklo prasklo. Fyzikální zákony jsou neúprosné.

* Vychladlé obraťte dnem vzhůru. Zjistíte tak zda víčka dobře těsní.

Tip:

Šroubovací víčka jsou nejvíc. Jde o vynález století. Drží. Koukněte se na jejich vnitřní hranu. Podle barvy gumičky poznáte, k čemu jsou dobrá. Máte-li jen víčka Omnia, potřebujete k nim i upínací sponu nebo hlavu. To už zní teď komplikovaně. Já si sklenice sbírám celoročně. Beru to jako formu recyklace. Co mám malé dítě, skladuju i miliony skleniček od dětské výživy. Protože vím, že se mi budou hodit.

Rada:

1. Zaléváte – li obsah sklenic horkým lákem, pak můžete sterilizovat v teplé nebo horké vodě a sklo nepraskne. 2. Máte různě velké sklenice? U těch největších musí být voda alespoň do poloviny u těch nejmenších maximálně do ¾. 3. Sklenice plňte vždy maximálně centimetr pod okraj. 4. Máte troubu? Dejte vše na vysoký plech a sterilizujte klidně v ní.

zavarovani
reklama