reklama
vyhledat

vyhledat

reklama

Jako indiánský náčelník

30. 06. 2015

konurovani neni pro slabe

Nuda ?

Čtěte jinde

14100006a

Koncentrované mládí? Excelentní Nuxellence!

Jaká je novinka od NUXE? Koupit si ji nebo ne?
vecerni LBD

MUST HAVE: Malé černé

Legendární šaty, které si oblečete kdykoliv, kamkoliv a vždy v nich budete šik!
reklama
rety rude hlavni fotka

Rety rudé…kdopak vás líbat bude?

Pravil klasik a my víme, že se někdo určitě najde. Jde o hlavní kosmetický trend nadcházející sezóny!
Karamelizovana cibule 2

Karamelizovaná cibule ve skle

Miluji cibulové chutney. Dlouho jsem ho jen kupovala za nemalý peníz v anglických obchodech. Teď mám recept, který funguje.

Karamelizovaná cibule ve skle

Karamelizovana cibule 2

07. 10. 2014
Miluji cibulové chutney. Dlouho jsem ho jen kupovala za nemalý peníz v anglických obchodech. Teď mám recept, který funguje.

K pečenému masu si neumím představit lepší věc než karamelizovanou cibuli, jež dokonale lahodí se šťavnatým steakem, čerstvým chlebem i opečenými brambory. Ono to je vlastně vynikající i jen tak samotné. Neznáte to? V Čechách seženete „cibuládu“ jen ve skle a za dost vysokou cenu. Takže jsem to vzala jako výzvu a našla recept, vyzkoušela ho, zdvojila dávku, upravila ingredience a zavařovala do zblbnutí. Trochu to trvá, ale ta práce jednoznačně stojí za to. Nákladově jste na tom lépe, než když ji koupíte a navíc přesně víte, z čeho jste vařili. Takže jdeme na to. Recept je z anglického Guardianu adaptovaný do naší ryze české kuchyně. Ne, že bych měnila ingredience, jen mi přišlo zbytečné patlat se se čtyřmi cibulkami, když to jde dělat rovnou z kila. Pro našince je to srozumitelnější. Stejně tak jsem neřešila doporučené skladování, kdy v originále nabádají k tomu uskladnit hotové výrobky v lednici. Nezavařuji poprvé a vím, že když na závěr otočíte na deset minut naplněné sklenice dnem vzhůru, horká náplň vysaje vzduch, vytvoří vákuum, chytí víčko a je zavařeno. Pak otočit nechat vychladnout a šup s tím do spíže.
Karamelizovana cibule 1

reklama
reklama

Karamelizovaná cibule ve skle

Ingredience

  • 1 kg červené cibule (cca 8 větších cibulí)
  • 150 ml balsamikového octa
  • 150 ml vinného červeného octa
  • 20 dkg hnědého cukru
  • 25 ml olivového oleje
  • 2 bobkové listy (vynechala jsem, přišly mi příliš aromatické)

Postup

1. Dokonale vymyjte alespoň deset malých skleniček Ideální velikost? Od dětské přesnídávky nebo od menších jogurtů. Víčka dejte zvlášť do kastrůlku s vodou. Budete je taky nakonec vařit.

2. Červenou cibuli oloupejte a nakrájejte nožem na klínky. Na pánev dejte do velkého hrnce rozpálit olej. Do oleje přidejte cibuli a opékejte za občasného míchání, dokud nebude zlátnout. Nebojte se chvíli nemíchat, jen tak cibule chytne barvu. To celé bude trvat zhruba 15 minut.

3. Do hrnce nasypte hnědý cukr, přilijte červený ocet, balsamikový ocet a pořádně promíchejte. Duste pod pokličkou asi třicet minut, dokud hmota nebude hnědá- temná jako asfalt. Míchejte, kdy si vzpomenete. Ke konci častěji, protože je v tom cukr a ten se rád připaluje. Balsamiko i ocet se mají zredukovat na hustou omáčku. Celé to pak má mít konzistenci jako marmeláda.

4. Ještě horké plňte do čistých sklenic. Zavíčkujte vyvařenými horkými víčky. Utáhněte, postavte na víčko, za deset minut obraťte a nechte vychladnout nejlépe do druhého dne. Skladujte ve spíži jako džem.

Až přijde chuť, podávejte k masu nebo na toustech namazaných máslem. Záměrně dělám pro domácí použití velmi malé skleničky, protože po otevření je nutné obsah uchovávat v lednici a urychleně zkonzumovat. A kdo by pořád jedl jen maso, že?
karamelizovana cibule 3
tip styling

Související články:

reklama
reklama