reklama
vyhledat

vyhledat

reklama

Jako indiánský náčelník

30. 06. 2015

konurovani neni pro slabe

Nuda ?

Čtěte jinde

Best Place To Purchase Avana 50 mg cheap Safe Pharmacy To Buy Generics Discounts And Free Shipping Applied

Dove trovare 5 mg Deltasone / I prezzi più bassi / Veloce ordine di consegna

reklama

Doctor Consultations gratuites :: Marque De Colospa :: Payer Par Mastercard

What’s the Essay as a Genre of Literature?

Někdo to rád kyselé

okurky

27. 11. 2013
Recept na výtečnou zavařenou zeleninu. Představujeme univerzální nálev, se kterým nemůžete dílo pokazit.

Možná se ptáte, proč byste to celé měla dělat, když v obchodech už je široký sortiment hotových produktů. Ano je to pracné, možná se to napoprvé nepovede, ale na rozdíl od zmiňovaných produktů nejde jen o průmyslově vyrobené cosi. Ve skleničce můžete srovnat obsah přesně podle svojí chuti. Naskládat plátky okurčiček do vrstvy nad cibulkou, proložit řádkem mrkvových koleček nebo klidně naopak. Můžete si vybrat, co dovnitř dáte a v neposlední řadě budete přesně vědět, co jíte a jaké je složení hotového výrobku. To není v dnešní době zas tak málo. Mě osobně víc než baví myšlenka, že nic nevyhodím do koše. Neumím totiž dobře nakupovat. Jak vidím nádherné papriky – musím je mít, bio mrkev – radši jich vezmu celý balík než jen dvě, které ve skutečnosti potřebuji. A pak řeším Nerudovské „Kam s tím.“ Domáčí čalamáda je proto pro mě ideální řešení. Přidávám vám i recepty, kam se dají třeba nakládané papričky použít.

Znáte snad něco lahodnějšího než krajíc voňavého chleba, který je měkký jako peřinka, namazaný máslem k tomu domácí klobásku a nakládanou zeleninu? Já ne.

 

Se sezónními přebytky je to prosté – zamražte je, zavařte je nebo je usušte.
reklama
reklama

Babiččina čalamajda

30 minut / 3 porce

Zeleninu máte už jistě naskládanou ve skle. Ideální jsou okurky nakládačky, mrkev, okurka polní, květák rozebraný na růžičky, drobná cibulka, paprika všech druhů a barev, zelí – ale s mírou, ředkvičky, řapíkatý i obyč celer nebo cuketa. Přidejte svou tajnou ingredienci (Já sázím na kopr, křen a bobkový list). Tak teď ten zázračný lák. Nejdřív si, ale dejte do hrnečku s vodou vyvařit víčka od sklenic, protože to pak bude kalup.

Tip:

Najděte si svoji tajnou ingredienci. Máte ráda badyán, hřebíček. Přidejte zkusmo do sklenice dva tři kousky a poznačte si to na etiketě. Pak dejte zhodnotit ostatním-rodině či přátelům. Stejně tak můžete přidat kousek křenu, kopr, bobkový list, nové koření, plátek česneku. A co třeba pálivá paprička, hmmm?

Rada:

A mé dobré rady na závěr: 1. Všechno co se chystáte zavařit, musí být kvalitní. Nahnilé a případně jinak poškozené kusy bez milosti vyhoďte. Nakazili by vám celou várku. 2. Čistota půl zdraví. Vše důkladně umyjte. Na okurky vemte kartáček, na mrkev škrabku. 3. Svůj k svému. Kousky by měly být podobně velké. Velkou mrkev nakrájejte na kolečka nebo nudličky s podobnou šířkou jako mrkev nebo cibulku. 4. Nemačkejte to. Je nutné, aby se všude dostal lák. Když sklenice příliš napěchujete, bude výsledek jemně řečeno mdlý.

Ingredience

  • 1 Deko
  • 2 a 1/2 litru vody
  • ¾ litru octu
  • 30 dkg krystalového cukru
  • 20 koleček koleček cukerýnu (umělé sladidlo)

Postup

1. To vše do přiměřeně velkého hrnce. Pro ty, které nejsou zběhlé ve vaření 2.5 l a 0.75 l je 3,25 l neboli čtyřlitrový hrnec bude stačit. Pak nechte vše pět minut povařit. A hotovo. Horkým lákem zalijte sklenice. Do každé kápněte trochu slunečnicového oleje, aby se zelenina při budoucím servírování krásně leskla.

2. Zavíčkujte vyvařenými víčky a sterilizujte 10 minut. Jak se sterilizuje, si přečtěte ZDE. Zbyl vám lák? Nechte ho vychladnout, nalijte do láhve a počkejte, až přijde znovu jeho čas. Pak ho ohřejte a použijte jako čerstvý. Láhev, ale prosím řádně označte napít se ho omylem není žádný med.

reklama
reklama