reklama
vyhledat

vyhledat

reklama

Jako indiánský náčelník

30. 06. 2015

konurovani neni pro slabe

Nuda ?

Čtěte jinde

14100006a

Koncentrované mládí? Excelentní Nuxellence!

Jaká je novinka od NUXE? Koupit si ji nebo ne?
vecerni LBD

MUST HAVE: Malé černé

Legendární šaty, které si oblečete kdykoliv, kamkoliv a vždy v nich budete šik!
reklama
rety rude hlavni fotka

Rety rudé…kdopak vás líbat bude?

Pravil klasik a my víme, že se někdo určitě najde. Jde o hlavní kosmetický trend nadcházející sezóny!
Karamelizovana cibule 2

Karamelizovaná cibule ve skle

Miluji cibulové chutney. Dlouho jsem ho jen kupovala za nemalý peníz v anglických obchodech. Teď mám recept, který funguje.

První bohyně vzešlá z kuchyně!

Nigella Lawson Facebook
Nigella Lawson Facebook

19. 12. 2013
Díky Nigelle je vaření sexy.
reklama
reklama

Tento svět už nemá jen filmové nebo hudební hvězdy, v poslední době se na žebříčcích popularity na přední místo šplhají i kuchaři. Jejich televizní show mají obrovskou sledovanost a z mužů a žen v kuchařských zástěrách se stávají jedny z nejvlivnějších a nejbohatších osobností showbyznysu. Krásná Britka Nigella Lawsonová je jednou z nich. „Moje poslání je být jedlík,“ říká s humorem a věnuje se mu tak náruživě, že ji diváci jednoduše zbožňují.

Ta holka
Všechno to začalo v roce 1985, kdy hezká tmavovláska Nigella, dcera někdejšího britského ministra financí lorda Nigela Lawsona, přišla do redakce časopisu The Spectator ucházet se o místo. Mezi jejími zálibami figurovala gastronomie, a proto jí šéfredaktor svěřil sloupek hodnotící restaurace. „Lásku k vaření ve mně probudila maminka, která nevařila pořád, ale když už vařila, byla radost ji pozorovat. Vařila s takovou lehkostí,“ vzpomíná Nigella na počátek svého vztahu k dobrému jídlu a vaření. Ke kulinářské lásce přidala ještě diplom z Oxfordu a mohla bez obav vyrazit do velkého novinářského světa. Chytila příležitost za pačesy, svému sloupku se svědomitě věnovala a už po roce si vysloužila nejen pochvalu vedení, ale i výrazné povýšení. Stala se zástupkyní literárního redaktora. Brzy své šikovně psavé prstíky natáhla i do dalších médií. Její, dobrými jídly vonící, články se začaly objevovat v prestižních médiích, jako je The Guardian, Daily Telegraph nebo Evening Standard. S nabídkou neotálelo ani slavné Vogue, které Nigelle svěřilo místo redaktorky pro stravování. Po šikovné a krásné tmavovlásce s mlsným jazýčkem zatoužil i Time Magazine, který jí dal do péče svůj speciální kulinářský sloupek. Pomalu, ale jistě se vyšplhala mezi uznávané píšící odborníky na vaření, a protože ji příroda obdařila krásným tělem i tváří, bylo jen otázkou času, kdy si toho všimne některá z televizí a postaví ji před kameru.
Stalo se. A byl to takový trhák, že roztomilou kuchařinku vynesl do celebritích výšin. Rázem se stala hvězdou nejvyšší svítivosti, lidé ji zastavovali na ulicích a vymysleli pro ni domáckou přezdívku – byla to prostě „ta holka“, holka od vedle, holka z kuchyně. Domácí bohyně

Vařit bychom měli s chutí a noblesou.

Nigella chytila kariéru za správný konec. Nezvala diváky do chladné vyleštěné kuchyně, ale do svého venkovského sídla, kde se proháněly její děti a do dokonalého pořádku to tu mělo daleko. Na plotně bublaly hrnce a ona se zde pohybovala jako doma. Ostatně byla tu doma a divákům se vše tak zalíbilo, že její kuchařská show přeskočila v žebříčku sledovanosti i dosavadní televizní trháky typu seriálu Chirurgové. Nigella vařila s takovou lehkostí a samozřejmostí, že diváci spolu s ní nabyli dojmu, že vaření je hra, kterou zvládnou také, ačkoli dosud neuvařili ani vajíčko natvrdo. „Nejsem šéfkuchař, jsem nadšený konzument,“ vysvětluje svůj přístup k jídlu. Skutečně. Nigella nepovyšuje vaření na něco nadpozemského, ale naopak z něj dělá věc naprosto přirozenou. Vaří s lehkostí úplně všechno. Od obyčejných receptů po své oblíbené experimentátorské kousky typu šunka v kokakole nebo houby s čokoládou. „Snažím se vyjít vstříc chutím všech svých strávníků.
Vařím vegetariánská jídla i jídla z biopotravin a někdy i jídla tučná a nezdravá. Můj syn miluje fastfoody, už mu to nevymlouvám. Řekla jsem, ať si tam chodí, ale já s ním nepůjdu,“ říká s humorem. Od vyváření ji to ale neodradilo. „Dosáhnout maximálního potěšení po minimálním úsilí,“ to je její motto, jímž na svou stranu získala mnoho moderních kuchařek, které rozhodně nechtějí v kuchyni strávit víc času, než je nezbytně nutné, ale zároveň by rády vytvářely kulinářské zázraky. První kuchařku vydala Nigella v roce 1998.
Druhou, pod názvem Jak být domácí bohyní, doslova upekla o dva roky později. Žebříček bestsellerů s prodanými 300 000 výtisky dobyla bez problémů. Další vydané recepty se staly britskou knihou roku. Nigella nezapře smysl pro obchod a finance, který zdědila po svém otci. Sama sebe dokáže dobře prodat. Hrnce a pokličky ji vynesly mezi nejznámější tváře Velké Británie i Spojených států a postaraly se o takové příjmy, že z Nigelly udělaly jednu z nejbohatších žen Británie.

Nigella neni zadny andel
Něco za něco
„Kdyby mě viděl John, měl by radost, jaká jsem kuchařinka,“ říká s humorem, i když tato její poznámka moc k smíchu není. Jako by totiž osud chtěl vyvážit její pracovní úspěch osobním neštěstím.
Nigella totiž postupně přišla o svou maminku, sestru a v roce 2001 i o svého největšího rádce, manžela Johna Diamonda. Všichni zemřeli na rakovinu. Právě John stojí za počátkem Nigelliny kariéry. „Naučil mě, abych byla průbojná, naučil mě malovat se i oblékat. Bez něj bych nikdy nešla s kůží na trh,“ skládá krásná kuchařinka hold svému manželovi. Seznámili se v roce 1986 ještě v redakci The Spectators, kdy John byl populární moderátor a žurnalista. Vzali se o šest let později – měli romantickou svatbu v Benátkách, a narodily se jim dvě děti, dnes patnáctiletá dcera Cosima a třináctiletý syn Bruno. S rakovinou bojoval John čtyři roky a po celou dobu neváhal o postupu nemoci detailně informovat diváky BBC i čtenáře Timesů. „Jsem na tebe tak hrdý, na to, jaký člověk se z tebe stal. Věřím, že taková budeš, i když tu nebudu,“ napsal v jednom ze vzkazů své ženě. Rakovina hrtanu ho připravila o jazyk a nakonec mu dovolila přijímat jen tekutou stravu. Jako by se mu osud skutečně vysmíval.
Doma v kuchyni se mu proháněla bohyně vařící božské pokrmy, ale on nemohl ochutnat. Krutost osudu ho nakonec Nigelle vzala. „Věděla jsem, že to nedopadne dobře. Jsem na to příliš velký pesimista. Přesto mě Johnova smrt krutě zasáhla. Nemohla jsem se vzpamatovat. Potřebovala jsem jeho podporu a zázemí, najednou jsem se musela postavit na vlastní nohy,“ vzpomíná Nigella. „Mám pocit, že osud si se mnou zahrává. Všechno dobré, co mi nadělí, musím na druhé straně vykoupit slzami. Dětství v přepychu pokazil rozvod rodičů, úspěch v práci pak smrt blízkých. Najít sílu znovu vstát a jít není jednoduché,“ svěřila se v jednom z rozhovorů. Nakonec sílu našla, znovu začala psát kuchařky a znovu se zamilovala. Do srdce i do kuchyně pozvala multimiliardáře Charlese Saatchiho. Spekulovalo se sice, že svůj vztah začali ještě za Johnova života, ale oba se podobným nařčením bránili. Pravdou však je, že Nigella se ke svému novému milému stěhovala už za devět měsíců po Johnově smrti. „Charles je klidný a vyrovnaný a někoho takového teď vedle sebe potřebuji,“ vysvětlovala. Oproti Johnovi je Charles opravdu klidný, možná až moc. Britská média o něm bez skrupulí tvrdí, že je to suchar, navíc nesnášející cestování a libující si jen ve své sbírce současného umění. Zdálo se ale, že právě on je tím správným kořením do Nigellina života, protože od roku 2004 pro něj vařila jako jeho žena. V současnosti procházejí oba ošklivým rozvodem. Nakonec se ukázalo, že Nigella skončila uzamčená ve zlaté kleci a za její dobrou náladou je také něco víc než prášek na pečení. Vše probíhá pod drobnohledem medií a nestíháme se divit, jak moc špinavé prádlo se momentálně pere na veřejnosti.

Nigella Bohyne z kuchyne

 

reklama